Värnplikten kan vara en omvälvande period för många. Tjänstgöringen ger samtidigt bra kunskaper att bygga vidare på i efterhand. YH-utbildningar är ett bra alternativ för den som snabbt vill börja jobba och få en utbildningsgrund som är anpassad efter dagens behov på arbetsmarknaden.

Efter lumpen är det vanligt att studera vidare och det är därför inte konstigt om du börjar fundera på utbildningsmöjligheter under tiden du ligger inne. Under militärtjänstgöringen utmanar du dig själv och hittar kanske nya intressen. Du får unika kunskaper som kommer att vara användbara i ditt framtida yrkesliv. För den som är intresserad av att komplettera eller hitta nya vägar är YH-utbildningar ett av de bästa alternativen. Det finns ett stort urval av ämnesområden som alla är attraktiva på arbetsmarknaden. Att utbildningarna dessutom är högst två år är en fördel för den som känner sig redo att starta sin karriär så snart som möjligt.

Så väljer du rätt YH-utbildning

Utgå från dina egna intressen när du väljer utbildning – vad är du intresserad av att arbeta med i framtiden? För den som är osäker finns tester som kan ge vägledning. Yrkeshögskolorna har dessutom hela sitt kursutbud på nätet, surfa in på exempelvis nackademin.se för att läsa om de olika utbildningarna. Inom yrkeshögskolan erbjuds allt från programmerare till barnskötare och bygg. Det finns goda möjligheter att fortsätta att utveckla kunskaper och färdigheter som du förvärvat inom det militära. Lärosätena finns på många olika orter i Sverige och är lättillgängliga för de flesta. Gemensamt för alla utbildningarna är att de är anpassade efter behovet på arbetsmarknaden. Det här innebär att de som examineras från YH-utbildningarna är efterfrågade på arbetsmarknaden och att det är enkelt att få jobb snabbt.

Det kan löna sig att diskutera frågan redan medan du är kvar i det militära – det kan finnas möjligheter att kombinera en fortsatt militär bana med yrkeshögskolestudier inom vissa ämnen.