Att göra värnplikt i dagens Sverige är som att söka vilket arbete som helst, dvs. helt frivilligt. Sedan juli 2010 har reglerna kring det hela gjorts om eftersom Sverige inte befinner sig i vare sig fara eller i krig och därför behövs bara en mindre styrka som kan vara Sveriges försvar. Reglerna har också gjorts om eftersom att man tidigare inte tagit ut särskilt många män (och kvinnor) till utbildning eftersom man inte behöver det. Från början var alla män över 18 år skyldiga enligt lag att ställa upp i Sveriges försvarsled. Att komma undan var då svårt, eftersom det krävdes mycket för att inte vara med. Sedan kalla kriget varit över har man dock inte behövt satsa lika hårt och därför inte tagit ut fler än cirka femhundra per år att mönstra. Och efter det har man sedan minskat det hela ännu mer till att idag alltså bli en egen utbildningsform. Själva utbildningen är densamma som tidigare, men det är bara det att numera är man anställd av försvaret istället för att vara intvingat i det.

Det finns de som vill göra karriär inom försvaret och då på många olika punkter. Man vill kanske vara ute på fältet och vara så att säga in action eller så vill man kanske sköta administration, vara behjälplig i det marina köket eller kontoret. I vilket fall finns det mycket man kan göra både i och utanför försvaret. Men vad händer då när man gjort klart lumpen/sin militärutbildning? Vad kan man hitta på då?

  • Man kan fortsätta utbilda sig inom samma ämne eller andra ämnen.
  • Man kan resa utomlands och ta en lång semester.
  • Man kan fortsätta sig på karriären inom försvaret.

Men genom att göra värnplikt kan man samtidigt passa på att ta körkort så att man kan köpa en bil efter lumpen. Att ha bil när man ska till och från lumpen (under tiden man arbetar) kan vara smart för att man ibland kan befinna sig långt från civiliserad mark. Det gäller dock att se till att bilen är försäkrad (som att försäkra bilen med Salus Ansvar) och att man har nödvändigheter för att bilen ska kunna fungera, att man har det som krävs för att vara bilägare. Kolla därför igenom plånboken två gånger innan ett bilköp sker.