Förekommer manipulation av bitcoin-kursen? Detta är något som de amerikanska myndigheterna vill utreda.

Att investera i bitcoin har blivit mycket populärt, bland annat bland de som gör sin militärtjänst. Det finns dock misstankar om att kursen har manipulerats på olika sätt, och det amerikanska justitiedepartementet ska nu utreda om det ligger något i dessa misstankar. Flera medier rapporterar om detta, bl.a. Dagens Industri.

Undersökningen ska fokusera på olagliga verksamheter som kan påverka priserna som ”spoofing”, att flöda marknaden med falska order för att locka andra aktörer att köpa eller sälja.

Federala åklagare samarbetar i utredningen med Commodity Futures Trading Commission, en finansiell regleringsenhet som bevakar derivathandel kopplad till bitcoin.

Det återstår att se om det finns fog för misstankarna, eller om det bara handlar om en obefogad skepsis mot kryptovalutor i största allmänhet. Enligt Bloomberg ser amerikanska myndigheter tre problem med kryptovalutor som bitcoin.

  1. Det finns en tveksamhet om huruvida alla kryptobörser verkligen lägger ned energi på att jaga fuskare.
  2. Priserna svänger kraftigt, framför allt på bitcoin, vilket skulle kunna göra det enkelt att styra priserna.
  3. Regleringen på kryptomarkanden är inte i närheten av den som omgärdar handel med aktier och andra tillgångar. Om detta är en fördel eller en nackdel kan naturligtvis diskuteras.

Finns det skäl till oro?

Behöver du som värnpliktig vara orolig, om du hör till de som har investerat din ersättning i bitcoin? Nej, det behöver du inte vara. Om det skulle visa sig att kursen har manipulerats, och man kommer till rätta med detta, kommer kanske prisutvecklingen att plana ut lite. Det innebär dock även att de värsta svackorna kommer att utebli, och det är naturligtvis goda nyheter för den som redan har köpt bitcoins.