Varje år genomgår tusentals unga människor den militära grundutbildningen, eller ”lumpen”. Det många inte vet är att det också går att utbilda sig till olika yrken under själva militärutbildningen. För att öka chanserna till jobb när utbildningen är klar är det också klokt att vidareutbilda sig till truckförare, då det är ett yrke där det finns goda chanser att få jobb.

Den militära grundutbildningen innehåller både praktiska och teoretiska moment, och varar i cirka 1,5 år. För att maximera möjligheten att få jobb efter lumpen finns det en utbildning i Stockholm där du har möjlighet att bli truckförare.

Vidareutbilda dig under lumpen

Officer ger order till chefsingenjör, de använder Radio och Army Grade Laptop. De är i kamouflerat tält i en skog. De är på spaningsoperation/uppdrag.Möjligheten finns att utbilda sig till olika yrken inom själva den militära grundutbildningen. Det första momentet under utbildningen är GMU vilket är en förkortning för ”grundläggande militär utbildning”. Denna sker under tre månaders tid.

Därefter kommer BU eller befattningsutbildningen. Där finns en möjlighet att välja ett område du kan utbilda dig inom. Du kan välja ett mer tekniskt avancerat område, eller i stället rikta in dig på ett som är mer krävande rent fysiskt. Du kan bli hemvärnssoldat, sjöman och yrkesofficer. En grundutbildning inom armén, flygvapnet eller marinen brukar vara i nio månader. Om du vill ha jobb i en särskild befattning, bli plutonsbefäl eller gruppbefäl så kan utbildningstiden bli längre, från 11 till 15 månader. Efter denna grundutbildning kan du sedan bli anställd på heltid, eller på deltid om du vill det.

Att utbilda sig till hemvärnssoldat tar 4-7 månader. Detta sker via grundutbildning med inriktning hemvärn. Om du föredrar att bli gruppbefäl inom hemvärnet blir utbildningen längre. När du är klar med utbildningen kan du arbeta inom ett annat yrke ute i civilsamhället, och blir då inkallad en gång per år på övningar.

Truckförarutbildning ger chans till trygg anställning

När du utbildar dig till truckförare får du lära dig många saker som kan vara till nytta för dig om du söker jobb inom detta yrke. Som truckförare bör du uppfylla följande krav:

  • Du bör vara minst 16 år gammal.
  • Du får dock inte jobba som truckförare förrän du är myndig, det vill säga har fyllt 18 år.
  • För att kunna köra truck på allmän väg behöver du också ha B-körkort eller traktorkort.
  • Vill du arbeta inne på ett företag som truckförare så krävs inte B-körkort.