I en tidigare post här skrev vi om försvarsmaktens många olikartade uppgifter, som med en gemensam nämnare kan betecknas som att skydda Sverige inrikes och utrikes men även skydda andra är svenskar på olika platser i världen. I dag skriver vi istället om den ryska militären och deras senaste drag.

Rysk kaviarI Dagens Nyheter kan vi läsa att den ryska försvarmakten nu kommer att börja lansera modekläder. På catwalken har försvarmakten i Ryssland visat upp kläder, något som kanske inte känns så tokigt i sammanhanget när man läser vidare och ser att samma myndighet även vad sponsor till evenemanget (som intressant nog var just den officiella modeveckan i Moskva).

Det är inte första gången som försvaret visar upp kläder i Ryssland, men denna gång tog försvarsdepartementet ett fastare tag om själva modeveckan. En tidigare idé blev till verklighet och en egen kollektion med arméinspirerade höst- och vinterkläder uppvisades på catwalken.

Gröna toner och neddragna huvor framför ansiktet

Enligt handelsministern är uniform något som ändå alltid varit en del av den ryska nationens kultur, så en hel kollektion med arméinspirerade kläder är kanske inte så konstigt som det låter, även fast det är själva försvaret själva som står bakom det hela. Med kamoflagemönster i gröna toner visar helt enkelt militären lite vart modet ska stå i Ryssland 2015:

Färgskalan på kläderna gick i grönt, svart och grått, och de manliga modellerna hade alla neddragna huvor framför ansiktet under visningen

Intressant vore ju att se hur detta skulle te sig på svensk mark – alltså om svenska försvaret skulle propsa på att ha en egen kollektion på den svenska modeveckan i Stockholm. Men nu har inte heller försvaret i Sverige en lika framtonad plats som den har i Ryssland, vilket man givetvis kan ha varierade åsikter om. Man kan även undra om det serverades rysk kaviar och vodka under modeveckan.