Linköpings Flygvapenmuseum är ett av Sveriges bästa museer. Detta bekräftades inte minst av att museet blev utnämnt till Årets museum 2011 av Riksförbundet Sveriges museer. Motiveringen till denna fina utmärkelse låter som följer:

” För sitt förverkligande av visionen att sätta flygvapnet i ett brett kulturhistoriskt sammanhang. Med ett innovativt utställningsspråk förmedlas angelägna berättelser om Sveriges politik och relationer till omvärlden. Svåra minnen hanteras med god balans mellan fakta, känslor, etik och estetik. Allt är genomfört med besökarnas behov i centrum. Ett museum för alla, i takt med tiden. ”

Som om det inte var nog fick museet även utmärkelsen Årets utställning 2010. Priset fick de för den väldigt populära utställningen ”Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann”. Denna utställning visas fortfarande på museet i Linköping.

Flygvapenmuseet invigdes 1984 av Sveriges nuvarande kung, Carl XVI Gustaf. Museet visar det militära flygets utveckling och har cirka 50 flygplan som går att beskåda i museets olika utställningar. Till detta tillkommer hela 250 000 olika föremål. Allt från uniformer till flygplansritningar. Det finns med andra ord mycket intressant att titta på. Det gäller såklart även för barn. Linköpings Flygvapenmuseum, som många moderna museer, roliga saker för barn. Bland annat kan småttingarna följa med Drakel och Viggo på upptäcktsfärd.

Flygvapenmuseet ligger väster om Linköping, närmare bestämt på militärflygfältet Malmslätt,  beläget cirka 7 km från Linköpings centrum. Linköping är vida känt som Sveriges flyghuvudstad så det är inte konstigt att museet ligger just här. Museet är väl värt ett besök, både av stora som små. Väl i Linköping finns mycket annat trevligt att göra. Tips  på boende och andra nöjen i Linköping finns här. Kanske något för en regnig sommardag?