Efter att ha genomfört militär grundutbildning finns det ett flertal olika vägar att gå. Om du vill fortsätta arbeta inom Försvarsmakten kan du välja att söka jobb som soldat eller sjöman. Du kan också söka vidare till officersprogrammet.

Att arbeta som soldat eller sjöman innebär att du deltar i insatser och övningar i Sverige och utomlands. Dina arbetsuppgifter varierar beroende på vilken befattning du har. Du kan arbeta inom flygvapnet, armén, marinen eller Hemvärnet. Det är ett arbete där du får ta stort eget ansvar, lär dig att bli en bra lagspelare och tillsammans med din grupp får du ofta utmana dina gränser. Detta är även något som är meriterande för andra yrkesroller, såsom om man är intresserad av att arbeta som ordningsvakt, väktare eller polis. Likaså om man bara är sugen på att jobba som säljare på ett säkerhetsbolag:

Det främsta som lumpen ger ungdomar är kunskap om ledarskap och teambuilding, vilka också är de två egenskaper som rekryterare idag ofta letar efter. Läs mer här.

Om du vill bli officer finns det två olika alternativ att välja mellan. Det ena är officer som innebär att du arbetar som chef med ett övergripande ansvar. Att utbilda sig till officer gör du genom att läsa officersprogrammet som är på minst sex terminer. Det andra alternativet är specialistofficer som innebär att du är expert inom ett visst område. Du arbetar då som närmaste befäl för sjömännen eller soldaterna. Utbildningen till specialistofficer är på tre terminer.

Karriär i det civila

Efter grundutbildningen vill du kanske satsa på en civil utbildning, men ändå stanna kvar inom Försvarsmakten. Då kan välja att bli hemvärnssoldat. Att arbeta deltid inom Försvarsmakten innebär att du är med på insatser och övningar samtidigt som du har ett annat arbete. Det är ofta en merit som väger tungt hos andra arbetsgivare. Om du har utbildat dig till officer eller specialistofficer kan du arbeta som reservofficer. Det innebär att du arbetar kortare eller längre perioder inom Försvarsmakten vid sidan av ditt vanliga arbete.

Om du efter genomförd grundutbildning känner att det militära inte är något för dig kan du ändå ha nytta av din utbildning när du söker arbete. Att ha det med på sitt CV ses av många arbetsgivare som en merit. Är du ung och saknar annan yrkeserfarenhet kan du vid en intervju använda dig av exempel från din militärtjänstgöring för att beskriva hur du hanterar stress eller visa på hur du har tagit ansvar.