Idag får den som genomgår grundutbildning inom totalförsvaret en dagersättning på 146 kronor. Det är en rejäl ökning från 72 kronor. Dessutom får den som avslutat sin utbildning ut runt 35-40 000 kronor. Vad folk väljer att göra med pengarna är olika. En del reser för pengarna, andra ser det som ett slags a-kassa och några andra spekulerar och investerar med ersättningen. Skulle du investera i bitcoin för dina pengar?

På vilken sida av slagfältet står du? Världen är tudelad sedan kryptovalutan bitcoin femtondubblade sitt värde under 2017. Förutom att den har jämförts med guld har den också börjat vandra in längs visionärernas och utopisternas snåriga dalar. Många talar om ett framtida samhälle där framtidens AI och robotar får löneutbetalning i kryptovalutor och även de skeptiska (kanske oroliga?) bankerna har börjat erkänna att kryptovalutorna har många tekniska fördelar. Många trodde inte att den kunde stiga så mycket mer, men fortfarande köper och växlar folk sina bitcoins. Läs mer om hur man gör här.

Avslutad utbildning kan ge 40 000 kronor

Det är inte många som får chansen att göra lumpen idag. Av 13 000 ungdomar ska 4 000 väljas ut för värnpliktsutbildning. När regeringen återinförde värnplikten var det många som visade intresse. Och att de höjer dagsersättningen gör utbildningen ännu mer attraktiv.

Dagersättningen för grundutbildningen har fördubblats, skriver bland annat sydsvenskan.se. Idag har den därför landat på 146 kronor per dag. Om du sedan avslutar den kan du få mellan 35-40 000 kronor (läs mer i nyheter24.se). Men vad ska man då göra för pengarna? Tack vare bitcoin-ruset börjar spekuleringarna på börsen vandra neråt i åldrarna och engagerar fler grupper. Och har du inte investerat tidigare kan bitcoin vara kul att börja med!

Andra smarta tips att göra med ersättningen är:

  • Öppna kapitalspararkonto
  • Gör en ovanlig resa
  • Spara till en insats för bolån

Oavsett vad du väljer att göra är det viktigt att du tänker igenom ditt beslut. Att investera i en kryptovaluta kan vara bra om du vill se pengarna växa snabbt, du tvingas dessutom bli insatt. Många menar att kryptovalutorna utmanar hela vårt rätt gamla och förlegade transaktionssystem, och om inte annat är det spännande att sätta sig in i hur det funkar.