Med tanke på vilken oerhört stor betydelse och plats reklam har fått i vårt samhälle är det väl bara en tidsfråga innan stridsvagnar och skjutvapen börjar prydas av budskap som ”För det är du värd!” eller ”I’m lovin’ it”. Förhoppningsvis kommer det aldrig att gå riktigt så långt, men skulle det göra det får man i så fall hoppas att det blir med målgruppsanpassad reklam, typ ”Billiga flygbiljetter hem” eller ”Skäm bort dig själv med en öl ikväll!” Skämt åsido, det här kommer naturligtvis aldrig att ske – men tanken vi vill få fram är att reklam verkligen finns överallt, och den hittar nya vägar hela tiden! Eller vad sägs till exempel om toaletterna i USA som utrustats med vattentäta skärmar som kan visa olika reklambudskap?

Förakta inte reklam i tunnelbanan

Tunnelbanan är en klassisk plats för reklam. Det finns både stora affischer nere på perrongerna vid spåren, skyltar i tunnelbanetågen och så har det ibland dykt upp hela tunnelbanevagnar folierade med något reklambudskap.  Till en början kanske man kan tänka i samma banor som Adam Erlandsson som skrev en artikel i SvD om detta:

”Reklammakarna i tunnelbanans ungdom hade inte samma utmaningar. Det fanns helt enkelt inte så många distraktioner. Kanske hade någon tagit med sig tidningen för att läsa på tåget, kanske hade någon en bok. I dag finns det gratistidningar som delas ut i tunnelbanan och som i huvudsak verkar läsas på stationerna och i tågen. På de flesta perronger står var och varannan väntande passagerare med en mobiltelefon i handen, och har man inte tagit upp mobiltelefonen innan tåget kommit in på plattformen, så gör man det när man tagit sin plats. Tunnelbanereklamen borde rimligtvis inte ha en chans i vårt uppkopplade och informationstäta samhälle.”

Men sanningen är att skyltarna i tunnelbanan ändå är väldigt effektiva, vilket framgår om man läser vidare i artikeln som länkades ovan. Man ska alltså inte alls förakta om man får möjlighet att sätta upp en skylt i tunnelbanan, den når tvärtom tusentals människor som många gånger inte har något särskilt för sig och som inte kan zappa sig ur sin plats i rulltrappan. Ja, reklam finns överallt och i de flesta former. Men förhoppningsvis dröjer det innan den når militären.